Skip to main content

PEMAKANAN PESAKIT DARAH TINGGI

PEMAKANAN PESAKIT DARAH TINGGI
-----------------------------------------------------------------

Buta
Strok
Serangan jantung
Kerosakan buah pinggang


Semua di atas adalah beberapa komplikasi akibat dari tekanan darah tinggi yang tidak di ubati.
Jadi nak tak nak pesakit darah tinggi atau lebih baik lagi kita semua mesti berusaha mencegah penyakit ini...well PREVENTION BETTER THAN CURE...sbbnya penyesalan itu akan terjadi bila penyakit itu anda hadapi.
Rata2 yang datang ke klinik akan kata 'kalaulah dulu saya.....'


Penyakit darah tinggi sebenarnya boleh dikawal melalui dua perkara yg SANGAT PENTING:
1. Pengambilan ubat-ubatan mengikut arahan doktor.
2. Pemilihan dan pengambilan makanan yang bersesuaian.





Hari ni saya nak kongsi info penjagaan makanan untuk pesakit darah tinggi
Kurangkan pengambilan garam
Pengambilan sodium dihadkan kepada 240mg sehari bersamaan 1SUDU TEH garam sehari.
Penggunaan garam dan makanan tinggi garam dalam masakan dan semasa makan juga perlu dikurangkan.
Gunakan perencah asli seperti rempah ratus, herba, serai, jus limau dan cili untuk menggantikan perasa maknan seperti MSG.
Makan makanan segar. Elakan makanan di proses, diawet dan ditinkan.
Pastikan label makanan dibaca bagai mengetahui kandungan garam dan pilih makanan yang mengandungi rendah garam atau tanpa garam.

Kurangkan makanan yang mengandungi lemak tepu dan kolesterol tinggi
Contoh organ dalam (otak, hati, hempedu, usus, buah pinggang dan jantung), kuning telur, telur ikan.
Hadkan pengambilan makanan laut.
Pilih susu dan hasil tenusu yang rendah lemak atau tanpa lemak.
Elakan makanan yang tinggi lemak tepu. Contoh lemak daging dan kulit ayam, santan dan minyak kelapa.
Lebihkan cara masakan rendah lemak seperti kukus, bakar, rebus, panggang dan sup dan kurangkan penggunaan minyak semasa memasak.

Tingkatkan pengambilan makanan tinggi serat.
Seperti bijirin penuh, oat, buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang.
Kurangkan penganbilan gula ringkas seperti sirap, gula putih, susu pekat manis,kuih dan biskut manis.
Kawal pengambilan karbohidrat kompleks seperti nasi, roti, bihun, mee dan makanan berasaskan tepung.

Penurunan berat badan
Turunkan berat badan secara bertahap kepada berat badan ideal.
Lakukan senaman secara berkala dan berjadual.

Inshallah semoga dengan usaha kita akan menatijahkan kesihatan yang lebih baik dan menjadikan kita orang yang bermanfaat kepada yang lain😀


Comments

Popular posts from this blog

KEBAS-KEBAS, PUNCANYA DAN CARA MENGATASI

"Doktor saya sejak akhir-akhir ini ada masalah kebas-kebas, rimas rasanya. Kenapa ya?  Saya dah periksa gula, Alhamdulillah tak tinggi pun"           Saya sering dapat pesakit yang datang dengan masalah kebas-kebas. Ada yang datang dan telah disahkan bebas dari penyakit-penyakit kronik seperti kencing manis, ada juga yang datang kerana masalah kebas akibat penyakit-penyakit tertentu. Hari ini, saya ingin kongsikan dengan anda semua mengenai kebas dan cara mengtasi masalah kebas.           Kebas merupakan satu keluhan yang hampir semua orang pernah rasa, secara saintifiknya ia dikenali sebagai paresthesia iaitu satu perasaan seperti panas atau seperti dicucuk-cucuk. Biasanya terjadi di hujung anggota badan seperti tangan, lengan dan kaki. Kebas boleh terjadi secara tiba-tiba dan biasanya tidak sakit. Kebiasaannyan, kebas berlaku apabila adanya tekanan yang lama diberikan kepada saraf. Biasanya apabila tekanan itu dialihkan rasa kebas itu akan segera berkurang da

Kelebihan Coenzyme Q10 yang perlu diketahui

KELEBIHAN COENZYME Q10 YANG PERLU DIKETAHUI Masih ramai yang belum mengetahui kelebihan Coenzyme Q10 terhadap tubuh kita. Coenzyme Q10 ini secara semulajadinya dihasilkan oleh tubuh kita tetapi dengan meningkatnya usia gaya hidup seharian kita jumlah Coenzyme Q10 dalam badan kita akan berkurang . Bermula seawal umur 20, penghasilan Coenzyme Q10 dalam badan kita akan berkurang. Selain itu, penggunaan ubat golongan statin yang digunakan untuk menurunkan kolesterol dalam badan akan mengurangkan penghasilan Coenzyme Q10 sebanyak lebih kurang 40%. Tahukah anda untuk memastikan kita mendapat 100mg Coenzyme Q10, kita perlu mengambil: 3 kg daging merah atau 100 cawan brokoli yang direbus atau 100 sudu makan minyak canola atau 3.3 kg mentega kacang atau 100 mg suplemen CoQ10 Disini saya senaraikan 5 kelebihan Coenzyme Q10 yang perlu diketahui umum 1. Coenzyme Q10 membantu memberikan tenaga kepada tubuh Peningkatan Coenzyme Q10 dalam badan akan membantu meningkatkan ten

SENDI IBU JARI SAKIT APABILA DIGERAKKAN - De Quervain's Tendinosis

Pernahkah anda alami sakit pada sendi ibu jari ketika ibu jari digerakkan? Apa yang berlaku? Jom kita belajar! Apa itu De Quervain's tendinosis? Ia berlaku apabila tendon dan selaput tendon (synovium) di bahagian ibu jari mengalami keradangan dan membengkak menimbulkan kesakitan di kawasan ibu jari bahagian pergelangan tangan. Sakit dirasai ketika menggenggam atau menggerakkan sendi pergelangan tangan. Apa itu tendon? Tendon merupakan satu struktur yang penting kerana ia menyambungkan diantara otot dan tulang. Tendon diselaputi oleh selaput tendon yang dinamakan synovium. Synovium membantu tendon untuk bergerak dengan senang. Sekiranya synovium atau tendon mengalami keradangan dan membengkak, kesakitan akan timbul apabila digerakkan. Penyebab De Quervain's tendinosis. Penyebab utama adalah penggunaan yang berlebihan. Biasanya berkait dengan aktiviti yang melibatkan pergerakkan ibu jari yang berlebihan contohnya main game, main playstation. Saya pernah didatang