PEMAKANAN PESAKIT DARAH TINGGI
-----------------------------------------------------------------
Strok
Serangan jantung
Kerosakan buah pinggang
Semua di atas adalah beberapa komplikasi akibat dari tekanan darah tinggi yang tidak di ubati.
Jadi nak tak nak pesakit darah tinggi atau lebih baik lagi kita semua mesti berusaha mencegah penyakit ini...well PREVENTION BETTER THAN CURE❗...sbbnya penyesalan itu akan terjadi bila penyakit itu anda hadapi.
Rata2 yang datang ke klinik akan kata 'kalaulah dulu saya.....'
Penyakit darah tinggi sebenarnya boleh dikawal melalui dua perkara yg SANGAT PENTING:
1. Pengambilan ubat-ubatan mengikut arahan doktor.
2. Pemilihan dan pengambilan makanan yang bersesuaian.
1. Pengambilan ubat-ubatan mengikut arahan doktor.
2. Pemilihan dan pengambilan makanan yang bersesuaian.
Hari ni saya nak kongsi info penjagaan makanan untuk pesakit darah tinggi
Kurangkan pengambilan garam
Pengambilan sodium dihadkan kepada 240mg sehari bersamaan 1SUDU TEH garam sehari.
Penggunaan garam dan makanan tinggi garam dalam masakan dan semasa makan juga perlu dikurangkan.
Gunakan perencah asli seperti rempah ratus, herba, serai, jus limau dan cili untuk menggantikan perasa maknan seperti MSG.
Makan makanan segar. Elakan makanan di proses, diawet dan ditinkan.
Pastikan label makanan dibaca bagai mengetahui kandungan garam dan pilih makanan yang mengandungi rendah garam atau tanpa garam.
Penggunaan garam dan makanan tinggi garam dalam masakan dan semasa makan juga perlu dikurangkan.
Gunakan perencah asli seperti rempah ratus, herba, serai, jus limau dan cili untuk menggantikan perasa maknan seperti MSG.
Makan makanan segar. Elakan makanan di proses, diawet dan ditinkan.
Pastikan label makanan dibaca bagai mengetahui kandungan garam dan pilih makanan yang mengandungi rendah garam atau tanpa garam.
Kurangkan makanan yang mengandungi lemak tepu dan kolesterol tinggi
Contoh organ dalam (otak, hati, hempedu, usus, buah pinggang dan jantung), kuning telur, telur ikan.
Hadkan pengambilan makanan laut.
Pilih susu dan hasil tenusu yang rendah lemak atau tanpa lemak.
Elakan makanan yang tinggi lemak tepu. Contoh lemak daging dan kulit ayam, santan dan minyak kelapa.
Lebihkan cara masakan rendah lemak seperti kukus, bakar, rebus, panggang dan sup dan kurangkan penggunaan minyak semasa memasak.
Hadkan pengambilan makanan laut.
Pilih susu dan hasil tenusu yang rendah lemak atau tanpa lemak.
Elakan makanan yang tinggi lemak tepu. Contoh lemak daging dan kulit ayam, santan dan minyak kelapa.
Lebihkan cara masakan rendah lemak seperti kukus, bakar, rebus, panggang dan sup dan kurangkan penggunaan minyak semasa memasak.
Tingkatkan pengambilan makanan tinggi serat.
Seperti bijirin penuh, oat, buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang.
Kurangkan penganbilan gula ringkas seperti sirap, gula putih, susu pekat manis,kuih dan biskut manis.
Kawal pengambilan karbohidrat kompleks seperti nasi, roti, bihun, mee dan makanan berasaskan tepung.
Kurangkan penganbilan gula ringkas seperti sirap, gula putih, susu pekat manis,kuih dan biskut manis.
Kawal pengambilan karbohidrat kompleks seperti nasi, roti, bihun, mee dan makanan berasaskan tepung.
Penurunan berat badan
Turunkan berat badan secara bertahap kepada berat badan ideal.
Lakukan senaman secara berkala dan berjadual.
Lakukan senaman secara berkala dan berjadual.
Inshallah semoga dengan usaha kita akan menatijahkan kesihatan yang lebih baik dan menjadikan kita orang yang bermanfaat kepada yang lain😀
Comments
Post a Comment